Olivenolje is Is uten fløte

Olivenolje iskrem, uten fløte eller melk

2 pl      Gelatin

200 gr  Florsukker

250 gr Olivenolje (Montabes olivenolje)

100 gr Presset sitron

30 gr  Fersk basilikum

10 gr  Havsalt

500 gr Tyrksik mat yoghurt

1. bløtlegg gelatin i kaldt vann

2. miks alle ingrediensene uten yoghurt og gelatin, til en fin purè

3. bland ned yoghurt med en visp, ta ut 2 dl og varm opp til 50 grader

4. rør inn gelatin i den varme smeten. Varm den så opp til 50 grader. Bland så inn issmeten

5. Kjøl ned til 4 grader

6. Frys den i is maskin

Albondigas

Albondigas - Spanske kjøttboller

4-500 gram kjøttdeig eller karbonadedeig

2/3 ts salt

2-3 ss Montabes olivenolje

0,5 ts pepper

0,7 dl melk eller vann

0,5 løk (hakkes i små terninger)

2/3 ss potetmel

1 egg

1 fed hvitløk

2 ss Ajvar (kan erstattes med tomatsaus eller barbequesaus)

Slik gjør du:

1. sett ovnen på 225 grader (eller du kan steke de i stekepannen)

2. Bland sammen ingrediensene. Rekkefølgen er ikke så nøye. Bland de med en sleiv eller lignende til du får en flott masse.

3. Rull små kaker med hendene og legg de på et stekebrett med bakepapir. Sett de høyt i ovnen og stek de til de er gylne og gjennomstekt, ca 15 min

 

1. Skjær potetene i strimler eller båter.

2. Ha ca 3-5 dl Montabes olivenolje i en kjele, eller dyp panne (husk at når du er ferdig, kan du bruke oljen om igjen dagen etter)

3. når oljen når ca 165 grader (legg en brødsmule i oljen, når den starter å frese har du ca riktig temperatur)

4. Demp platen slik at ikke oljen blir varmere og legg potetene i.

5. La de ligge slik at oljen dekker min 2/3-deler av potetene. pass på å snu de engang i blant, så du er sikker på at de blir gjennomstekt

6. Etter 8-10 min sjekker du en båt om den er ferdig. Da skal potetene ha en gylden og sprø utside.

7. Ta opp potetene med en stekespade. Har du mer poteter, så gjenta det samme.

8. Ha på salt

Saus til albondigas:

4 ss vann

5-6 ss Ajvar. Kan erstattes med tomatsaus eller barbequesaus (ikke for sterk) hvis du ikke har ajvar.

1-2 ss sitronsaft

3 ss Extra Virgin olivenolje, type Dominus

2 ss creme fraiche eller rømme (kan sløyfes hvis du ønsker en sunnere rett)

salt og pepper (liker du til krydret mat, kan du tilsette litt chili)

Lag en salat etter eget ønske og tilsett gjerne maldonsalt, Dominus olivenolje 

og Økologisk balsamico fra Modena: