Extra Virgin Olivenolje er ikke som andre oljer!

Men, Extra virgin er heller ikke et kvalitetsstempel i seg selv.

Her gir vi deg noen tips!

Extra virgin er ikke et kvalitetstempel i seg selv. Det er relativt enkelt for en produsent å fremstille en extra virgin olivenolje, etter de regler som gjelder.

Nettopp derfor går vi egne veier og leter opp de olivengårdene som vi mener lager kvalitet. Etter å ha vurdert vekstvilkår, produksjonsmetoder og smak, samt testet produktene i laboratorium, gjør vi våre valg. 

1. Økologisk eller ikke?

Ikke alle våre produkter er økologiske, men ingen av våre produsenter benytter sprøytemidler. All dyrking foregår med naturlige mineraler eller organiske produkter.

2. Hva kjennetegner en kvalitetsolje?

Mye av den billige olivenoljen i norske butikker har ikke god nok kvalitet. For å avgjøre kvaliteten er det noen viktige forhold som må være tilfredsstilt. Lavt syreinnhold er viktig, aller helst ned til 0,1. I tillegg må oljen ha aroma, lukte grønt og fruktig, urter, tomat o.l. Deretter bør du sjekke om den inneholder antioxidanter. Vår olivenoljer innehar mellom 400 -500 mg/kg. Polyfenoler er en kraftig antioxidant.

3. Olivenolje er ferskvare

Kvalitetsoljer skal være aromatiske og fruktige og inneha antioksidanter og vitaminer, som nevnt over

Jo eldre en olje er, desto mindre vil den ha av disse komponentene.

Vi tilbyr ikke olivenoljer som er eldre en 14-16 mnd fra pressing. I denne perioden lagrer vi olivenoljene mest mulig optimalt til produktet når ditt bord.

4. Hvordan oppbevarer jeg olivenoljen?

Lys, varme, luft og alder er oljens verste fiender. Oljen skal oppbevares mørkt og på mørke flasker. Temperaturen skal ligge mellom 10 og 22 grader, et skap på kjøkkenet er et godt sted. Oppbevaring ved vindu eller ved komfyren er ikke å anbefale. Oljen skal heller ikke oppbevares for kaldt, da blir den fort harsk. Oljen skal derfor ikke oppbevares i kjøleskap. Når du først har åpnet flasken, vil oksygen bidra til å bryte ned oljen. Derfor bør olivenoljer brukes når de først er åpnet. Forbruk oljen innen 1-2 mnd etter den er åpnet.

5. Hvordan bruker jeg oljen i det daglige?

Tenk på oljen som et krydder på lik linje med salt og pepper. Noen dråper god olje over maten vil fremheve de gode smakene og du kan like gjerne bruke oljen til frokost som til lunsj og middag. Selv enkelte desserter smaker fortreffelig med god olivenolje. Prøv deg frem! Se mer i våre oppskrifter!

6. Kan jeg steke med olivenolje?

At du ikke kan steke i Extra Virgin olivenolje er nesten korrekt. Veldig få Extra virgin olivenoljer tåler høye temperaturer (over 100 grader). Derfor er vi glade for å tilby våre kunder Montabes, som er produsert med tanke på å tåle høye temperaturer. Den har et røykpunkt på 210 grader, 80% enumettede fettsyrer og over 500 mg antiixidanter. Gir fantastisk resultat på kjøkkenet.

7. Ha flere oljer tilgjengelig

Det er stor variasjon i smak og egenskaper i olivenoljene. Vi tar inn oljer fra ulike distrikter med ulike typer olivenfrukt og jordsmonn. Dette gir ulike egenskaper og du vil foretrekke ulike varianter til ulike retter. Og husk, ikke spar på oljen, bruk den! Det er når den er fersk den er best.

8. Det sunne fettet

Det sunne fettet har kroppen behov for. Det kan være vanskelig å finne ut hvilken type fett som er sunt, mindre sunt og direkte usunt. Det sunneste fettet er det enumettede. Det er gjort mye forskning på helseeffektene av dette. Det høyeste innholdet av enumettet fett finner du i olivenolje og rapsolje. I det daglige bør du spise mest av det enumettede fettet.

9. Olivenolje og barn

Små barn trenger litt mer fett i kosten enn større barn og voksne. Tilsett gjerne litt ekstra av det sunne fettet i middagen eller grøten. Vi har en olivenolje som er laget spesielt til barn og unge, med sprayfunksjon som doserer riktig mengde. Se i nettbutikken om Oliver.

10. Fjern sminke med olivenolje

Ypperlig som sminkefjerner! Olivenolje er en fruktjuice som ikke er tilsatt noe. Den tetter ikke huden og er perfekt til å fjerne sminke uten at du påfører huden tørrhet.

 

18.03.2014 17.21